Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak

Tarih 20 Eylül 2016 · Kategori Ezo sunal'dan notlar

Kitapların, okumanın ve dinlemenin doğumundan itibaren çocukların gelişimi için ne kadar önemli olduğundan sıkça bahsediyorum. Peki çocukları okumaya teşvik etmek için neler yapabiliriz?

-Doğduğundan itibaren tekerlemeler, maniler, hikayeler anlatarak bebeğin günlük hayattaki konuşma dilimizden farklı bir konuşma melodisi olduğunu farkettirmek, ritmi deneyimletmek, merak uyandırmak çok önemli bir adım.

-Çocuğun yaşına uygun kitaplar ve hikayeler seçmek. (Seçtiğiniz kitaplar yaşına uygun değilse çocuk kitaplara karşı ilgisini kaybedebilir.)

-Anne, baba ve yakın çevre çocuklar için çok önemli rol modellerdir. Sizin okuduğunuzu, kitaplarınıza değer verdiğinizi görmek onları da okumaya teşvik edecektir. Kitaplarına aynı şekilde değer verecek, zarar vermeden okuyup yerine kaldırmayı öğrenecektir.

-Evinizdeki kitaplığınızın bir bölümünü çocuğunuzun kitaplarına ayırabilirsiniz. Kendine ait ayrı bir kitaplık isterse de odasında veya salonda, kendisi istediği zaman kitaplara erişebileceği boyutlarda bir kitaplık hazırlamanız çok hoşuna gidecektir.

– Beraber geçirdiğiniz dakikalar çocuğunuz için çok değerlidir. Kitaplar veya yeni hikayeler oluşturmak, hikayeleri resimlemek, okuduğunuz hikayeler hakkında konuşmak, hikayelerin sonlarını değiştirmek gibi eğlenceli ve yaratıcı etkinliklerle çocukların kitaplara karşı ilgisini arttırabilirsiniz. Böylece kendi hikayelerinizi de oluşturabilirsiniz.

-Okuma listenizi renklendirin. Mizah dergileri, çizgi roman, belgesel nitelikli dergiler gibi değişik seçenekleri de sunarak çocuğunuzun kitaplığını çeşitlendirmeniz ve onun seçmesine imkan vermeniz okumak için motivasyonunu arttıracaktır.

Kitap adı: Öpücük ne Renktir?
Yazar: RocioBonilla
Çevirmen: Müren Beykan
Yayınevi: Günışığı Kitaplığı
Sayfa adedi: 32

Çocuklar meraklıdır, sormayı, öğrenmeyi, dinlemeyi, denemeyi, oynamayı, hikaye dinlemeyi ve keşifetmeyi çok severler. Birçok şeyle ilk defa karşılaştıkları için hep heyecan dolu ve isteklidirler. Üşenmezler. Ertelemezler. Cevap alıncaya kadar sormaya devam ederler. Anlayana kadar denerler. Çünkü onların büyümeye ve hayatı anlamaya çalışmak gibi önemli işleri vardır. Daha adını okuduğunuzda gülümseten bu kitap çocukların dünyasına, sorularına, merak edebileceklerine ve konuşmayı sevecekleri konulara çok yakın ve yaratıcı. 3-5 yaş için renklerin duygular üzerindeki etkilerini çocuksu ve eğlenceli bir dille anlatan yaratıcı bir hikaye! Kitabı okuduktan sonra sıra sizde, sizce öpücük ne renktir?

Kitap adı: Sara’ ya Fındık Yok!
Yazar: Sylvie Louis / RomiCaron
Çeviren: Yalçın Varnalı
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa adedi: 25

Gıda alerjisi olduğunu öğrenen bir çocuğu ve ailesinin bu durum karşısındaki tutumunu konu alan bu kitabı çocuklarında gıda alerjisi olan tüm aileler ve eğitimciler mutlaka okumalı. Günümüzde sıkça rastladığımız alerji problemi hayatımızın bir parçası ve çocuklarla iletişimde olan kişilerin bu konuda bilinçli olması çok önemli. Aynı zamanda bu durumu yaşayan çocuğun anlaşıldığını, onun gibi alerjisi olan başka çocukların da olduğunu hikayeler aracılığıyla da olsa bilmesi kendisini iyi hissetmesini ve durumu kabullenmesini sağlayacaktır. Hikayenin sonundaki ailelere ve eğitimcilere notlar bölümü de çok hoşuma gitti. Teşekkürler Yapı Kredi Yayınları.